Er dette så et fantasilok ?

af Morten Flindt, lørdag 16. februar, 2019, 12:06 (582 dage siden) @ Svend B J


Märklins model er en glimrende måde at formidle historie på. Mange mennesker vil nok have et lidt abstrakt forholde til sådan et lokomotiv, hvis de blot ser en tegning, men i 1:87 sammen med modeller af alment kendt jernbanemateriel kan man få et godt indtryk af maskinen og dens størrelse.

.
Man kan så gøre sig sine overvejelser, hvilke typer vogne man vil oprangere bag lokomotivet og på hvilket anlæg det skal køre (stækninger, stationer, byer som de så ud dengang). Uanset hvad (og lokomotivets spændende tekniske historie) var det jo tænkt som en del af "driften" af det tredje rige, med alt der hører til i den forbindelse.

Ja, man skal nok ikke hænge for mange kreauturvogne med pigtråd i ventilationsåbningerne efter den. Nogle vil kunne føle sig krænket. ;-) En fotograf fra Deutsche Reichsbahn kom i første halvdel af 1940'erne til at fotografere en station ovre "østpå", hvor der på billedet ses en sådan vogn i forgrunden. Billedet blev dog til alt held for fotografen fanget af den tyske censur.

Noget andet er; kan eksperterne sige noget om akseltrykket på en 53'er med de mange hjul? Var det større eller mindre end på en 52'ere, der jo var så tung, at lokomotivet ikke måtte køre i Danmark?

/Morten


Hele emnet:

 RSS Feed af emneKommentarer, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak.Copyright © 2019 Jernbanen.dk - Alle rettigheder forbeholdes - Om Jernbanen.dk - Kontakt redaktionen