Heljan stopper den danske produktion...?

af Morten Flindt Larsen, København K, 2/3 2016, 16:00 (2983 dage siden) @ Claus E. Hansen

Det er måske meget godt at tavlen bliver "visket ren" nu, og at der kommer en "opbremsning" af nyhederne.


Deri har du ganske ret, er jeg sikker på. Det er godt for både producenter og aftagere.

Der har måske nok også været lidt for mange om buddet i Danmark, 2 større danske producenter ser ud til at kunne dække markedets behov som det er nu, og der må efterhånden være tale om et mættet marked, også mht. de nyere epoker.


Ja, og i modsætning til de store udenlandske producenter, så har de danske næsten ikke produceret europæiske standardmateriel, der kunne sælges bredt i udlandet. Man har (bortset fra Heljan) i det store hele koncentreret sig om danske materieltyper. Hatten af for de danske producenter. Det er ganske godt gået af dem at drive forretning på sådanne - til dels selvskabte - konkurrencevilkår, hvilket så heller ikke altid er lykkedes.

Frem til 1980'erne var Heljan fremme i skoene med husbyggesæt, ofte i samarbejde med "de store", men også dette synes at være et overstået kapitel. Der er mange Heljan-huse, som er forældede og ikke i skala, men de af Heljans husmodeller, der skala- og udseendemæssigt absolut hører hjemme på en dansk modeljernbane, dem må vi nok også være forberedt på glider ud i glemslen. Nye oplag vil formentlig alene blive baseret på, hvad der kan sælges i udlandet. Man kunne ønske sig, at de gode danske (og svenske) modeller fortsat kunne være tilgængelige for nytilkome til vores hobby.

Men det kan også give "bagslag" som det er set med fx MT´eren og de nyere styrevogne, der handles til halvhøje priser i øjeblikket.


Det bagslag er det vist kun kunderne, der mærker. Producenterne er nok rimeligt tilfredse med, at de har ramt rigtigt med deres oplagstal. Der er i øvrigt også en del udenlandske produkter, der handles til halvhøje brugtpriser.


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak