Avatar

Købes: Heljan-huse med skifertag

af Carsten B. Thomsen, Frederikshavn, 22/1 2014, 10:29 (3778 dage siden) @ Morten Flindt Larsen
redigeret af Carsten B. Thomsen, 25/1 2015, 18:39

Min bekymring på Heljan-tagene går på, at i og med at de enkelte sten ligger forskudt for hinanden, så kan man ikke lave pæne samlinger af pladerne, når store tagflader som f.eks. taget på Frederikshavn station (og endnu værre; remisen) skal bedækkes. På hver anden række tagsten vil to halve sten jo skulle sammenføjes "usynligt", men det kan måske lade sig gøre at spartle og efterslibe? Jeg har ikke selv prøvet det. Det, er jeg bange for, vil blive ret bøvlet og tidkrævende, hvis man vil have et pænt tag, og tagene er jo desværre ofte det, som beskueren lægger meget mærke til på en modeljernbane.

Vh
Morten

Hej Morten

Jow, der skal da files lidt, for at få samlingerne til at passe - i det hele taget skal der files meget ved selvbyg, både faceadestykker efter udsavning/udskæring, vindueshuller, hjørnesamlinger, detaljer, etc.

For det meste sammenføjer jeg tagstumperne i "zig-zag" form, så jeg undgår halve shingels i sammenføjningen (hvis du forstår hvad jeg mener med zig-zag ?).
Taget på toiletbygningen består af et utal af småstumper, sammenføjet både i "zig-zag" form, og også hvor der er halve shingels i samlingen (her lykkes det mig at file dem til, så de halve shingels knapt kan ses).


[image]


Ovenover det store tagvindue (som ses på dette billede) er der dog en lidt "uregelmæssig" samling, men her bliver revnen fyldt ud med maling, når bygningen (forhåbentlig inden længe) skal have sine rigtige farver.

På billedet ovenfor ses, at jeg kom til at fræse lidt forkert, da jeg fræsede vindueshullerne på perronsiden ud.
Men så er plastic jo heldigvis et taknemmeligt materiale at arbejde med - i med en stump plastic og så smøre noget Humbrol spartelmasse på, til at dække over sin fejltagelse :-)
Tilsvarende gælder, hvis man har fået filet for meget af - så limer man en strimmel plastic på og filer til igen.

Som det ses er der en smule "afvigelse" i en af samlingerne mellem tagstumperne - det ses på tagfladen over perronsiden.
Men hvis jeg selv skulle lægge rækkerne, ud fra "halvfabrikata", eller hvis jeg skulle ridse dem selv, så går min "bekymring" mest på, om rækkerne så ville blive helt parallelle - for vores syn (og perception) er sådan indrettet, at når to ikke-helt-parallelle linier er blot en lillebitte smule ude af "sync", så ses det meget-meget tydeligt.
Men rækkerne på Heljan's skifertagplader må siges at være meget mere regelmæssige og parallelle, end hvad jeg selv ville kunne præstere, også ud fra noget halvfabrikata - så Heljan er fortsat det bedste kompromis.


Endnu en gang tak for input :-)

--
Med futlig hilsen
Carsten B. Thomsen

Fremo-medlem, H0 2-skinne DCC, dansk (incl. udenlandsk materiel, der kører/har kørt i Danmark), epoke III til VI - dog primært IV.


Hele emnet:

 RSS Feed af emneBilleder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak