Modelbane

af Flemming Søeborg, 23/2 2019, 13:48 (1889 dage siden) @ Thomas Jespersen

Det kan godt tænkes, men det ved jeg ikke. For lige at bringe nogle flere data om diverse modeljernbaneanlæg på plads, så skulle den modelbane, der står ved nogle af de første spor på Jernbanemuseet, angiveligt stamme fra City 2 i Høje Taastrup. Den kom til museet cirka 1998 og fik ved den lejlighed nye skinner og lidt opfriskning, men holder stilen fra midten af 1960'erne.

Anlægget, der nu er placeret i graven ved S-togsmodellerne, stammer fra Horsens banegård og blev renoveret ca. 1999. Ud over disse anlæg på museet var der også en lille rundbane med kongetoget ca. anno 1910, LGB-bjergbanen ved den blå CIWL-restaurantvogn (anlægget bygget 1998), Københavnerbanen (nedtaget ca. 2015) samt LGB-havebanen (anlagt ca. 2003).

Det store anlæg på gulvet, der blev opstillet en gang i 1980'erne, var i 1998 så udtjent, at to tredjedele af det blev skrottet. Det var ikke overdækket, og støv og snavs gjorde, at togene havde meget ringe "regularitet". Resten, der var bygget rundt om en af søjlerne i hallen, fik lov at stå der et par år mere, men så røg det også. Toggangen var i øvrigt styret af reed-kontakter, hvilket ikke alle var klar over - og derfor fungerede det ikke, når "tilfældige" lokomotiver blev sat på sporet.

Nok lidt mindre kendt er det, at Svendborg banegård i midten af 1980'erne også havde et ultralille modelbaneanlæg i juletiden. Det var blot en rundkreds under en plexiglaskuppel, hvor Limas Mz + et par vogne kørte og kørte - så meget, at overdelen til sidst smeltede. Anlægget havnede derefter på loftet af banegården, men er siden smidt ud, fortalte stationsbetjenten Jesper mig omkring år 2000.

Med venlig hilsen,

Flemming Søeborg


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Jernbanebøger

Der kommer altid en sporvogn

Der kommer altid en sporvogn
Pris 310 kr.

Læs mere

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak