Vi fortsætter: Märklin ZB 99661

af Morten Flindt, 14/2 2019, 19:37 (1859 dage siden) @ modeljernbane

Jeg syntes vi savner billeder af alle de fantastiske anlæg der må være rundt omkring, især af de baner fra dem som ved præcis hvordan det skal se ud for at det kan betegnes som modelbanen og ikke elektrisk tog. De må have noget utroligt flot at vise os andre dødelige, kom nu ud af buskene og vis hvor dygtige i er, i som altid revser og nedgør det som ikke passer ind i jeres opfattelse af modeltog. Måske har i slet ikke nogen bane, men blot en hel hob af perfekt lok og vogne stablet op i skabe og på hylder og med bagen dybt begravet i lænestolen peger ud hvad som er rigtig modeltog og hvad som er elektrisk tog.


Ahvaba?!? Der findes da mange fantastiske modelbaneanlæg i Danmark, og det er vel at mærke ikke kun klubanlæg. Billeder fra en del af dem dukker jævnligt op i tidsskrifter og på nettet, mens andre mennesker ikke ønsker offentlig opmærksomhed omkring deres flotte anlæg. Sådan er folk så forskellige. Du kan også se flotte anlæg på de forskellige udstillinger, men hvis du ikke synes, at de anlæg er tilstrækkeligt fantastiske eller noget særligt efter din smag, så er det naturligvis en ærlig sag. Jeg ved blot, at der lægges mange arbejdstimer og stræben i modelanlæg, hvor der kæles for detaljerne og hvor ejerne gerne vil have anlægget til at afspejle et forbillede så meget som mulig. Dette er der så andre, som ikke gør, hvilket man godt kan se, hvis man ellers har en tilstrækkelig bred horisont. Når det modelmæssige nedprioriteres, hvilket naturligvis er helt okay, så ser et anlæg nu engang anderledes og ikke så forbillede-tro ud.

Og ja, du har ganske ret; nogle har en bestemt opfattelse af, hvad der kan betegnes som modelbane og ikke bare som elektrisk tog. De sondrer mellem det ene og det andet; de har det, som man almindeligvis kalder for kritisk sans. Modeljernbane er en hobby ligesom fx at male billeder, hvor nogle mestrer "kunsten" bedre end andre. Modeljernbane er ikke et demokrati. Det nytter ikke at være tøsefornærmet over dette, hvis man ikke bryder sig om kritisk sans og synes, at en brølende hjort ved en skovsø eller en grædende sigøjnerpige er lige så god kunst som en Rembrandt eller en Picasso.

Alt er ikke lige gyldigt, så du skal næppe regne med, at kritikkerne holder op med at være kritiske overfor opfattelser af modeltog, der ikke harmonerer med deres egen. De fleste af disse kritikere er dog som regel kun kritiske på egne vegne og ikke så højtravende, at de påkalder sig et "vi" og "os andre". Hvis du mener, at det ikke er okay at være kritisk på helt egne vegne og at give udtryk for denne kritik, fordi nogle kan blive stødt over det, så gå en lang tur på en kort mole.

Vh
M:-)rten


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak