? Mere Tuborg Øl

af Morten Flindt Larsen, København K, 12/3 2021, 07:37 (1141 dage siden) @ Flemming Søeborg

Allerede i 1966-67 havde Liliput 25 "danske" modeller i programmet - lige fra dette damplokomotiv litra PR 930 (!) til hvide og brune godsvogne, masser af kulørte tankvogne, vinrøde passagervogne.....

[image]

I katalogteksten står om PR-lokomotivet: "... et smukt og typisk dansk damplokomotiv, der hører til en rigtig dansk togstamme." Jeg tror, at jeg lader teksten tale for sig selv.

To-tre år senere var sortimentet på hele 33 modeller, og brochuren nu i farver:

[image]

Damplokomotivet hed nu litra T - meget smart, for så havde Liliput pludselig to danske lokomotiver i programmet.

Bortset fra det var Liliputs første serie af Hd- og Ial-/Iar-vogne meget smukke med stor dybde i strukturen, mens de senere serier ikke havde denne udstråling. Årsagen var den enkle, at første serie var støbt/malet sorte, derefter malet brune hhv. hvide, mens de næste serier var støbt i gult materiale og derpå malet, hvilket gav vogne med en 'død' overflade.

I øvrigt står der ikke direkte ved de enkelte vogne, at det er "modeller", men blot f.eks. "kølevogn efter DSB litra If", og så er firmaet jo frit stillet - "litra If" har blot været en inspiration.

Med venlig hilsen,

Flemming Søeborg

Hejsa,

Liliputs T-maskine var baseret på helt nye forme og værktøj til en tysk BR 38, mens den ældre PR-maskine var baseret på ældre forme, der gengav en BR 38 med tagrytter, som én af de danske T-maskiner også havde. Dette ændrer ikke på, at litraet "PR" var forkert, men det fik man rettet på den nye model, som var af en på tidspunktet meget høj standard. De to modeller var ikke katalogført samtidig. Hvem der har prakket Liliput litraet "PR" på, må guderne vide, for den kunne lige så godt have være litreret T. Det må være en dansker med kendskab til (eller rettere manglende kendskab til) danske damplokomotiver, for litra PR er næppe blevet valgt af østrigerne alene.

--
Med vanlig venlig hilsen
Morten F. Larsen
Institut for teoretisk Modeljernbane


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Tagcloud

Märklin Fleischmann Roco Peco Pico Heljan Hobbytrade Hobby trade Brekina Busch Epokemodeller ESU Evergreen Faller Lenz Togmodelle Viessmann modeljernbane Long modeltog modeltoge modeltogbane togbane DSB legetøjstog modeltogklub 1/87 1/45 spor H0 køreplanskørsel modeltogbilleder tog lokomotiv veterantog sporplaner station banegård godstog persontog Intercitytog remise modelbane

Jernbanebøger

Gjerrildbanen - En Rejse Gennem Norddjurs

Gjerrildbanen - En Rejse Gennem Norddjurs
Pris 290 kr.

Læs mere

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak