Dansk-Norsk Borregaard - Sadolux nr 24?

af Morten Flindt Larsen, København K, 10/2 2015, 01:54 (3364 dage siden) @ Svend B J

Fabrikken i Tjekkoslovakiet har næppe anvendt Sadolux nr. 24 til vognene, men et eller andet lokalt citrongult produkt. Citrongul er en gul nuance og er ikke nogen "modefarve" men, som f.eks. signalgul, en nogenlunde fast, universelt standardiseret farve. Et krydstjek mellem f.eks. "Farver i farver" fra Politikens forlag (udkom første gang i 1961) og et nutidigt RAL-farvekort vil formentlig vise dette. "Farver i farver" var vist endda baseret på de store farvefirmaers farvekort, så vidt jeg husker. Hvad der måtte være af "undernuancer" af citrongul vil næppe have nogen betydning for en modeljernbanevogns autencitet, da den indendørs belysning i de fleste tilfælde alligevel ændrer farvens fremtræden.

Man kan i en modejernbanesammenhæng grundlæggende ikke bruge farver på fotos til ret meget andet end at give modellen den farve, den har på fotografiet, hvilket langt fra altid er den farvenuance, vognen har haft i virkeligheden. Fotos kan dog give et fingerpeg. Det samme gælder farver, som man ser på pc-skærmen; her er f.eks. kalibreringen af den benyttede scanner eller kameraets/filmens kvalitet afgørende. Ligeledes er alle pc-skærmes farvegengivelse individuel, hvorfor man heller ikke kan fastslå farver præcist via en skærm.

Så et farvenummer refererende til et farvekort fra den farveproducent, der har leveret malingen til vognen, sammenholdt med et RAL-farvekort - elelr aller bedst: sammenholdt med farven på vognen i 1:1.


Med vanlig venlig hilsen

M:-)orten
...^
..gul


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak