Fjernelse af påtryk på industrimodeller

af MO 568, lørdag 13. februar, 2021, 22:59 (20 dage siden) @ Lasse S
redigeret af MO 568, lørdag 13. februar, 2021, 23:02

Den ideelle metode til at fjerne gamle decaler eller silketrykte påskrifter har alle dage været genstand for debat blandt modelbyggere i alle skalaer, alle har søgt efter den ideelle metode. Fabrikanternes udvalg af hjælpemidler har været meget begrænset. Jeg har set granvoksne modelbanebyggere græde efter at de har forsøgt nænsomt at fjerne en påskrift med LUX DLE 90 på en malet model.

Slibning syntes at være en bedre metode, fordi det er lettere styre processen ved at vælge/skifte mellem en passende korstørrelse på slibemidlet. Mine er erfaringer er begrænsede første gang jeg forsøgte mig brugte jeg dette slibepulver fra en tysk forhandler som har FREMO folket som målgruppe:
[image]
fra: http://www.h0fine.com/Shop2/product_info.php?products_id=77
Resultatet var blandet, personlig syntes jeg at overfladen blev for blank, men det er der sikkert flere meninger om.

Ved et tilfælde støtte jeg på disse Micro-Mesh abrasive, Schliefpads på en engelsk hjemmeside. De er beregnet til at fjerne ridser på ekstremt blanke overfalde, f.eks. på musikinstrumenter som guitar og lignende. Slibepads kan købes i kornstørrelser fra 1500 til 12000. Levering fra UK er jo blevet no go, men jeg har fundet dem på tyske eBay, og endda til rimelige priser:

[image]

Når jeg nænsomt har slebet den oprindelige påskrift væk, (start med korn 3600-4000 og slut med 6000-12000), lakerer jeg området, hvor den nye decal skal sidde med blank klarlak f.eks. Testors som tørrer hurtigt. Når den nye decal er monteret og helt tør lakerer jeg hele decalen og området langs kanten med matlak, f.eks. Testor Dull Coat, som jeg syntes fantastisk, fordi den tørrer så hurtigt at der ingen fare er for at modellens grundbemaling angribes.

For at begrænse det område som man sliber på (så indgrebet bliver så nænsomt som muligt) kan man med fordel skære slibepads op i smalle strimler og lime en strimmel en pind eller lign.. Slipepads har endvidere den fordel at man slipper for at få sin model patineret med hvidt slibepulver.

//Thomas Albøg Olsen //


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak







Copyright © 2021 Jernbanen.dk - Alle rettigheder forbeholdes - Om Jernbanen.dk - Kontakt redaktionen