Skrifttypen hos DSB

af Steff, 18/7 2012, 09:18 (4312 dage siden) @ Traxx

Kære Traxx

Den fond eller skrifttype du efterlyser og som DSB anvender i dag, hedder VIA. Den er specielt designet til DSB af Bo Linnemann fra firmaet ”Kontrapunkt” i 1996 og skulle være under indflydelse af en skrifttype, udviklet i sin tid af Knud Engelhardt. Han er nok mest kendt for at have udviklet design af sporvogne for Københavns Sporveje.
Hovedårsagen til at DSB ønskede et nyt design var, at vise en mere moderne identitet og at det hidtidigt anvendte design, faktisk efterhånden havde overlevet sig selv. Det blev jo gradvist indført fra 1972 og frem og gældende fra 1974 med bl.a. indførelsen af IC-systemet m.v.
En anledning til også at få udviklet et nyt image var overgangen fra en egentlig statsinstitution direkte under Trafikministeren til et selvstændigt offentligt selskab. Et resultat af dette var bl.a. ønsket om ”Gode Tog til Alle” (GTA) projektet, der skulle vise den nye vej og hvor der skulle anvendes nye signalfarver som vi ser i dag på IC-3, ER-4, MR/MRD m.v. En ”overreaktion” var måske udsmykningen af de dengang nye litra EG godslokomotiver, men det er jo smag og behag.
Den skrifttype og det design DSB havde anvendt før VIA, var faktisk i alle henseender lånt fra British Rail Design Manual og her udviklet af bl.a. British Rail Engineering Limited (BREL) og British Design Counsil i samarbejde BR Designafdelingen. Der var dog en god grund for at DSB anvendte denne skrifttype og design, nemlig, at DSB daværende designchef Jens Nielsen, havde været ansat i BR designafdeling.
Skrifttypen VIA er derfor ejet af DSB og jeg er – personlig mening – ikke sikker på at den uden tilladelse fra DSB kan anvendes af andre. Men man kan jo rette henvendelse til DSB designafdeling.
Dette er den absolut korte version og der er mange flere aspekter, men det er tiden og pladsen ikke til hér.
Håber du kunne bruge svaret.


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak