Copyright håndhævelse ved fremstilling af modeller, EU dom.

af Steff, 6/3 2015, 11:27 (3339 dage siden) @ Per Andersen

Go´formiddag Per.

Som jeg og du ved er der selvfølgelig copyright på nogle varemærker, hvorfor de så ikke må anvendes uden tilladelse eller hvad man nu bliver enige om. Det er jo en fornuftig beskyttelse af vare.

Så er der en dom fra EU der siger, at selvom der er copyright på et varemærke, må man godt fremstille modeller/legetøj med dette mærke på, da det ikke regnes for en krænkelse af rettighederne. Det samme gælder for computer spil, hvori f. eks. et bestemt køretøj er afbildet og man køre løb med.

Men man må IKKE anvende det pågældende varemærke og andre ting i sin egen annoncering for f. eks. at promovere sine modeller. Især ikke hvis det kan opfattes som en slags officiel "merchendise" fra det pågældende firma.

Og så nok til problemet/opgaven.
ROCO promoverede i sin tid en VL type U-hansa (ca. omkring 2000) med BÅDE skjoldet på siden samt hele firmanavnet på fransk. De tabte en retssag, U-Hansaerne blev i stedet for til TEN modeller etc.

I Wagon Lits Diffusion bemærkninger står ganske tydeligt, at det er forbudt at anvende selskabets varemærke (skjoldet med de belgiske løver og den franske tekst) samt det tidligere sovevognskompagnis fulde franske navn.
Dette tolkes derhen at hvis en modelfabrikant anvender disse ting i sin annoncering/reklame, er det - jf. WL Diffusion - en krænkelse af ophavsrettighederne og der kan forlanges "erstatning", licens eller hvad det nu bliver. Om det er at gå i små sko skal jeg lade være usagt, men reglen håndhæves.

Men det er IKKE en krænkelse at fremstille en model jf. EU loven (ca. 2006/7) med både skjold og tekst på (OPEL dommen).

Nu er jeg IKKE jurist, men hvis man f.eks. ser på LS-models kataloger, hjemmesider og ikke mindst særkatalog for sove- og spisevogne fra det tidligere CIWL, er det jo helt klart - hvis man skal efterleve Wagon Lits Diffusion regler - en overtrædelse.
Ser man på Wagon Lits Diffusion hjemmeside er også modeller omfattet af dette, men det er jo HÉR EU-dommen taler imod! De tolker så det hele med OGSÅ en model. En sådan sag tabte eller der blev indgået forlig mellem DB og modelbanefabrikanterne.

Så kan man jo tænke sit, om LS-models har været klare over dommen indledningsvis eller om der er sket andre ting. Men under alle omstændigheder betaler de det hvide ud af øjnene for at fremstille CIWL modellerne.

Og det er så DET der hér sættes spørgsmålstegn ved jf. EU-dommen. Det var måske også derfor, at modellerne i det nye er vist UDEN skjoldet for at undgå ballade?

Altså, det er tilladt jf. EU dommen at fremstille modeller af en ting med både varemærke og tekst, men det er IKKE tilladt at anvende førnævnte i sin markedsføring uden tilladelse.

Og dette er nok ikke rigtigt trængt ud hos alle MJ fabrikanterne, tilladt, men pas på med markedsføringen!

Med venlig hilsen

Steffen Dresler, ikke jurist;-)


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak