Detaljer på Q-vogn

af Steff @, onsdag 24. marts, 2021, 08:46 (23 dage siden) @ bygger01
redigeret af Steff, onsdag 24. marts, 2021, 09:24

Trælemmene på Q-vognene på sider og i dørene blev fæstet INDVENDIGT ved at en lille krog øverst på lemmen blev hægtet ind i det stykke fladjern med hul man ser på den øverste pil. Samtidig hermed ser du farven indvendigt på vognen (Ral 1007). Udvendigt er vognen Ral 8012, der passer fra ca. 1955 og frem til udrangering.
[image]
[image]
[image]
Kæden udvendigt var for at sikre lemmen ikke faldt ned under kørsel. Kæden med en not sad på ydersiden af lemmen i en lille holder når ikke anvendt, se billedet.
[image]
Når anvendt blev noten stukket ind i et hul UNDER lemmen i vognsiden. Se nederste pil på billedet af den åbne dør.
Efterhånden blev lemmenes bevægelse ”suspenderet” og lemmen blev sat fast i øverste position.
Kæderne hang lige ned hvis de ikke var sat i ”føringsmidlet”, holderen. Derved fremkom de meget karakteristiske halvcirkelmærker som fremkom når kæder kom i bevægelse under kørsel og derved sled malingen og træet af.
Dette kan efterlignes på model ved at stikke en nål eller spidst søm ind i kæden og køre frem og tilbage i den halvcirkel der fremkommer (med måde!!).

Med venlig hilsen

Steffen Dresler


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med takCopyright © 2021 Jernbanen.dk - Alle rettigheder forbeholdes - Om Jernbanen.dk - Kontakt redaktionen