Baggrund for udformningen af godsvogns farvekortet

af Morten Flindt Larsen, København K, lørdag 02. februar, 2019, 10:38 (391 dage siden) @ Steff

Godaften

I den nu afsluttet tråd om nogle modeller, har der via mail været spurgt om, hvordan de enkelte farver anført i Lokomotivets "Paint-Shop" tegningen over privatbane godsvognene er opstået. Og da det skønnes at have en generel interesse blandt modeljernbanefolket, vil jeg gerne prøve at forklare, men skulle lige indhente nogle informationer først.

I 1980´erne blev de eksisterende privatbaner ganske simpelt spurgt (ØSJS, OHJ, GDS, HHJ m.fl.) af desværre nu afdøde Viggo Falkenstrøm (opretter af DWA-hobby). Værre var det så med de nedlagte privatbaner og alligevel lykkedes det at få fat i en del farveprøver herfra. Det var afskrab fra afskallede vogne fra TKVJ, NFJ m.fl. der blev udført af en jernbaneinteresseret mens banerne eksisterede. Disse prøver blev så senere givet til Viggo Falkenstrøm, der i forbindelse med fremstillingen af DWA særproduktion af tankvogne fra olie- og benzinselskaber og godsvogne fra private baner, sendte dem til Lokomotivet. Herfra blev de så ”transporterede” til nærmeste RAL kulør, hvis IKKE en RAL farve. Årsagen hertil var den simple, at det var Lokomotivet der fik fremstillet påskrifter, logoer mv., og fandt de mest passende modeller som forbilleder. Disse informationer blev så sendt til DWA, der sørgede for det praktiske.

Vogne fra TKVJ var nærmest cerise-farvede (RAL 3016 kommer nærmest). Nogle kalder den også svensk-rød eller tomatrød, men de svarer alligevel ikke helt til TKVJs farver syntes Lokomotivets redaktør, der også selv er Faktor uddannet.

Vogne hos NFJ m.fl. var reseda-grønne jf. selskabets egen betegnelse, nærmest som RAL 6021, i nogle tilfælde lidt mørkere ud fra givne farveprøver. En enkelt prøve fra NFJ var i øvrigt meget mørkegrøn, næsten sort.

Farverne der blev anvendt var alle enten fra DYRUP eller SADOLIN, der hver havde sine egne farvekoder.

• Selvom det er svært at konkludere med 100 procents sikkerhed, kan det dog med rimelighed konstateres, at TKVJs godsvogne i nogle tilfælde har været malede nærmest RAL 3016 +/-.
• På baggrund af farveprøver fra flere NFJ vogne, kan det konstateres, at disse har været malede nærmest RAL 6021 eller lidt mørkere og i et tilfælde næsten helt sort (meget mørkegrøn).

Ovennævnte er altså det der ligger til grund for ”Paint-shop” tegningerne og farverne, der jo som alle ved er svære at gengive på tryk, men kan give en retningslinje sammenholdt med de skrevne bemærkninger til skemaet i bladet.

Med venlig hilsen
Steffen Dresler

NB: Hvis farveinteresserede kommer jeg i tanker om, at der muligvis kunne være informationer at hente, hvis der er arkiver fra hhv. SADOLIN eller DYRUP??

Hej Steff,

Interessant og et prisværdigt initiativ at indsamle farveoplysninger og -prøver. Vides der noget om, hvorvidt malingen i det afskallede afskrab altid var lysægte - fx blegnede rød vistnok temmelig hurtigt o gamle dage - og kan man i malingen se de forskellige lag, som i hvert fald nogle af vognene må have fået gennem tiden?

Vh
Morten


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Tagcloud

Märklin Fleischmann Roco Peco Pico Heljan Hobbytrade Hobby trade Brekina Busch Epokemodeller ESU Evergreen Faller Lenz Togmodelle Viessmann modeljernbane Long modeltog modeltoge modeltogbane togbane DSB legetøjstog modeltogklub 1/87 1/45 spor H0 køreplanskørsel modeltogbilleder tog lokomotiv veterantog sporplaner station banegård godstog persontog Intercitytog remise modelbane

Kommentarer, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak.Copyright © 2019 Jernbanen.dk - Alle rettigheder forbeholdes - Om Jernbanen.dk - Kontakt redaktionen