Fjern transfer/litrering

af ptmadsen, lørdag 13. oktober, 2018, 20:36 (308 dage siden) @ nb

Hej
Normalt når man maler modeltog der skal litreres starter man med en grundmaling. Typen af grundmaling skal selvfølgelig harmonerer med næste lag. Derefter males vognen i den ønskede farve.
Er litreringen af overførings typen / KM tekst bør man give vognen en blank maling i den ønskede farve, idet litreringens bærefilm normalt er blank. Når litreringen er monteret giver man vognen en gang lak over det hele for at beskytte vognen og litreringen mod våde og fedtede fingre samt dække over overgangen imellem den påførte litrering og den malede vognside. Lakken kan være mat eller halvmat / satin, alt efter hvor slidt man ønsker vognens udsende.
Er der tale om en ældre litrering af gnubbe ark / letrastet typen, behøver man ikke at male vognen med en blank maling først idet der er ikke nogen bærefilm at skjule. Letrastet litrering består af en voks der ligger på bagsiden af et overføringsark som man holder mod emnet i rigtig position og gnider / gnubber med en blød blyant spids eller andet tilsvarende og ved hjælp af trykket fra blyanten flyttes den voksagtige masse / litrering fra papiret over på modellen. Her bør man også afslutte med et lag lak, og alt efter temperament mat / satain.

Nu er det så at du ønsker at fjerne en tidligere påført litrering. Og så stiller du et spørgsmål der dømt til at mislykkes, måske. Nu skal du til at arbejde den modsatte vej som da vognen blev malet og litreringen påført.
Det var derfor jeg tidligere spurgte ind til vognkassens materiale. Havde den været af metal kunne du drukne den i bremsevæske i 24 timer for derefter give den en kogende afvaskning med lidt sulfo i vandet, så havde den været blitz blank og klar til ny maling og litrering.
Sådan er det imidlertid ikke. Jeg vil foreslå at du fjerner den eventuel dæklak, hvis der findes en sådan. Du vil få en fornemmelse ved at se på litreringen under lup og bedømmer klippekanterne rundt denne. Er kanterne svage, manglende eller usynlige er der nok påført lak. I så tilfælde skal lakken fjernes for at komme ind til litreringen, lakken fjernes med Humbrols egen fortynder eller almindelig terpentine. Påføre en enkelt lille dråbe midt på litreringen, det er vigtig at dråben ikke kommer uden for litrereringen eller tørrer ud, fjern dråben efter 5 min. for at se og mærke om lakken bliver opløst, evt. bliver grålig eller blød. Brug tandstik og vadtpind.
Bliver lakken blød skal du fjerne den over litreringen alene. En lille dråbe fortynder og vadtpinden og så igen indtil lakken er væk.
Når du så endelig kommer ned til litreringe skal du bruge Micro Set som blødgører din litrering så du kan fjerne den. https://www.google.dk/search?source=hp&ei=6jfCW5bFC4P4kwWtnLmIBg&q=microscale+s... Findes hos alle velassorterede forhandlere af modeltog.

Se det var en længere smøre, bor du i nærheden af Haderslev er du velkommen til at møde op. Jeg har ingredienserne.

Venlig hilsen
Peter Madsen


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Kommentarer, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak.Copyright © 2019 Jernbanen.dk - Alle rettigheder forbeholdes - Om Jernbanen.dk - Kontakt redaktionen