TKVJ godsvognsfarver

af Olaf Skov, søndag 26. maj, 2019, 21:32 (23 dage siden)

Da Brawa bekendtgjorde at de ville lave en TKVJ QB vogn, fulgte en spændende debat i dette forum om farven på TKVJ's vogne og ”eksperterne” holdt hårdnakket hver på deres. Desværre nåede man ikke frem til de korrekte farver på TKVJ's QA og QB vogne, de var nemlig ikke ens. Ingen brugte nogle af de skriftlige kilder der findes, men holdt på deres, uden formentlig nogensinde at have set en TKVJ QA vogn.

Farven er ellers dokumenteret meget omhyggeligt på banens vognkort, som stadig eksisterer, samt i protokollen over maling og lakering af materiel. Farverne er også nævnt i den i 2015 udgivne - nu udsolgte – bog om Troldhedebanens materiel af undertegnede.
I perioden 1953-61 blev QA vognene malet med Dyrup 65, senere benævnt 650. QB vognene blev malet med Dyrup 66 (660). De havde altså hver sin farve. Se de korrekte farver på Dyrup farvekortet (foto Dyrup)
[image]
Til mine første modeller fik jeg et lille glas original maling. Både modeller og malingsglas har jeg stadig, men den resterende maling er for længst størknet, men har stadig den rigtige farve. DWA udsendte en QB vogn fra TKVJ, rådgivet/vildledt af eksperter fra Sjælland. Desværre var vognen undervejs blevet ramt af en ”tomat”, ingen TKVJ QB vogne har nogensinde haft den farve. Farveekspertkilden havde åbenbart en farveprøve fra en enkelt TKVJ vogn, uden at vide hvilken, måske slet ikke fra denne bane? De efterfølgende DWA vogne fra TKVJ blev fremstillet på baggrund af billeder og dokumentation fra undertegnede. Men det var først efter nogen betænkningstid at Viggo Falkenstrøm valgte at bruge en anden kilde, salget blev for en stor dels vedkommende båret af anmeldelserne i et blad fra Næstved! Jeg erindrer nu ikke at der var nogen negative ytringer af den grund. Når Viggo Falkenstrøm var på besøg, har vi naturligvis snakket om farver og modelbane. Jeg har aldrig hørt at Viggo som 14 årig skulle have været på besøg hos NFJ for at få oplyst farver på godsvogne, så det tror jeg ikke helt på.
TKVJ havde ikke nogen stor syltetøjskrukke som man hældte alle malingsrester i – som nogen påstår. Og man blandede heller ikke selv. Vognene blev malet af en lokal malermester og i kontrakten stod at der kun måtte anvendes de aftalte farver og at eventuelle reparationer skulle udføres så usynligt som muligt – eventuelt skulle en hel side males. Derfor ser man heller ikke pletmalede TKVJ vogne, som det feks forekom i Ålborg.
Jeg har ikke haft nogen andel i Brawa modellen. Desværre forlyder det nu at de har korrigeret farven efter henvendelse fra såkaldte eksperter i Danmark, hvem det så end er. Farven så ellers ud til at være korrekt. Når man læser i dette forum” Det forsøges at få Brawa til at give deres TKVJ vogn den rigtige røde farve. Om det lykkes må tiden vise. Det forlyder vognene var engelsk røde, men hvorvidt det passer synes lidt uklart”. Hvad er det man vil rådgive om, når man åbenbart intet ved? SUK. Forhåbentlig står Brawas rådgiver frem og ikke blot holder sig anonym. Og lad os så håbe vi får en korrekt vogn.

TKVJ godsvognsfarver

af Morten Flindt, søndag 26. maj, 2019, 23:22 (23 dage siden) @ Olaf Skov

Hej Olaf,

Det er glimrende, at farvernes RAL-numre fremgår af din bog, hvorfra man jo ellers skulle tro, at det må have været let for "eksperterne" at hente dem frem. Dyrups gamle danske farvenumre kan jo desværre ikke umiddelbart bruges til noget i dag, hvor Dyrup anvender helt andre farvekoder, og hvor de gamle danske farvebetegnelser ligeledes for de flestes vedkommende er udskiftet med engelske betegnelser. Det er fint med din scanning af det gamle farvekort, men farvegengivelsen af scanninger afhænger af scannerens kvalitet og computerskærmens farvekalibrering, så scanninger kan man ikke fæste 100 % lid til. Der skal sammenlignes fysisk direkte mellem det gamle DYRUP-farvekort og det nutidige RAL-farvekort. Så uden dine notater og RAL-kode-angivelserne i din bog får vi næppe produceret TKVJ-vogne i de korrekte nuancer. Godt at de værdifulde oplysningerne kommer på bordet nu. Tak for det. :-) :-) :-)

Med vanlig venlig hilsen
M:-)rten

TKVJ godsvognsfarver

af Morten Flindt, mandag 27. maj, 2019, 01:47 (22 dage siden) @ Olaf Skov
redigeret af Morten Flindt, mandag 27. maj, 2019, 01:50

Jeg har ikke haft nogen andel i Brawa modellen. Desværre forlyder det nu at de har korrigeret farven efter henvendelse fra såkaldte eksperter i Danmark, hvem det så end er. Farven så ellers ud til at være korrekt. Når man læser i dette forum” Det forsøges at få Brawa til at give deres TKVJ vogn den rigtige røde farve. Om det lykkes må tiden vise. Det forlyder vognene var engelsk røde, men hvorvidt det passer synes lidt uklart”. Hvad er det man vil rådgive om, når man åbenbart intet ved? SUK. Forhåbentlig står Brawas rådgiver frem og ikke blot holder sig anonym. Og lad os så håbe vi får en korrekt vogn.

P.S.
Når du forsøger at citere andre i dette her forum, så bedes du venligst gøre det korrekt og ikke fordreje, hvad der faktisk er blevet skrevet. Jeg skrev: "Til gengæld forsøges det "i kulisserne" at afklare og få Brawa til at give deres TKVJ-vogn den rigtige røde farve. Om det lykkes, må tiden vise. Det forlyder, at vognene var "engelskrøde", men hvorvidt det passer synes lidt uklart."

Der er således ikke tale om, at nogen har ville rådgive om noget, som de intet ved vidste om, som du fordrejer min tekst til. Der var tale om, at man ville søge at afklare farverne og derefter få Brawa til at give modellen den korrekte farve. Det er da beklageligt, at forsøget på afklaring åbenbart mislykkedes og at Brawa derfor ikke har fået opgivet de RAL-farver, som du angiver i din bog, men det er ikke det samme som, at forsøget på afklaring ikke er blevet gjort, som du ved din udeladelse af teksten herom påstår med dit citat. Nu fik du så en kort stund, hvor du kunne sige SUK og pudse glorie med din citat-fordrejning. Hvis du sidder og er meget stille og lytter intenst, så er jeg dog ret sikker på, at du vil kunne høre, at i hvert fald jeg griner af dig.

TKVJ godsvognsfarver

af UTJ, mandag 27. maj, 2019, 09:06 (22 dage siden) @ Olaf Skov

Jeg tror vi er mange der er klar over at det er en almuerød i diverse batches som TKVJ fik malet deres godsvogne i. Samme almuerøde (Sadolin) brugte HgJK i øvrigt til adskillige malerarbejder i 1970'erne til deres vogne og det er den samme røde farve som DSB senere benyttede til vindskeder mv på Kystbanebygningerne ved istandsættelsen i 1970'erne.

Farven var ganske almindelig og genfindes på mange bygninger. Oprindelsen er pigmentet rødokker som er holdbart og vejrbestandigt. "Postkasse" er noget helt andet, for det er oprindelig en dyr zionnober-pigment, ikke særlig holdbar udendørs og derfor er højrøde jernbanekøretøjer jo først noget man fandt på med kunstigt fremstillede pigmenter.

Nok om det. Jeg tror du skal læse debatten og den efterfølgende kontakt som om at man netop ikke ville risikere endnu en omgang tomatrøde TKVJ-godsvogne. Jeg er personligt helt enig i at de tomatrøde udgaver er ganske rædselsfulde og ikke lader forbilledet noget efter. Måske vi kunne få lejlighed til en snak over emnet ved passende lejlighed.

Sidst og ikke mindst er "engelskrød" et rædselsfuldt udtryk og farveprøver fra NFJ er nok noget jeg skal se før jeg tror på det........

--
ئۇلغىك

TKVJ godsvognsfarver

af Steff @, mandag 27. maj, 2019, 09:17 (22 dage siden) @ Olaf Skov

Kære Olaf

"De efterfølgende DWA vogne fra TKVJ blev fremstillet på baggrund af billeder og dokumentation fra undertegnede. Men det var først efter nogen betænkningstid at Viggo Falkenstrøm valgte at bruge en anden kilde, salget blev for en stor dels vedkommende båret af anmeldelserne i et blad fra Næstved! Jeg erindrer nu ikke at der var nogen negative ytringer af den grund. Når Viggo Falkenstrøm var på besøg, har vi naturligvis snakket om farver og modelbane. Jeg har aldrig hørt at Viggo som 14 årig skulle have været på besøg hos NFJ for at få oplyst farver på godsvogne, så det tror jeg ikke helt på".

Sidstnævnte tror jeg heller ikke på, fordi Viggo fortalte selv at informationer mv. havde han fået fra Carl Brager fra Esbjerg. Og så tror jeg at du mener "Lokomotivet", da jeg ikke erindrer andre modeljernbaneblade udgivet i Næstved, vel?:-)

Ellers synes jeg det er nogle flotte farve plancher, men som MFL også påpeger, svære at omsætte nu til dags brug, netop p.g.a. de årsager MFL nævner.
Hvad hedder iøvrigt den nederste grønlige farve?

Tak for informationerne, altid godt at få mere viden.

Med venlig hilsen
Steffen Dresler

Kommentarer, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak.Copyright © 2019 Jernbanen.dk - Alle rettigheder forbeholdes - Om Jernbanen.dk - Kontakt redaktionen