Nyt fra ESU: Dalsö Gas

af Morten Flindt Larsen, København K, mandag 13. september, 2021, 13:03 (33 dage siden) @ peterw
redigeret af Morten Flindt Larsen, mandag 13. september, 2021, 13:13

[image]


Når man kniber et enkelt øje i kan de så absolut godt gå an. :)

Jeg kan læse på https://aarhuswiki.dk/wiki/Dalsøgas at firmaet eksisterede så langt frem som til 1976, mon vognene beholdt udseendet helt frem til lukningen?

Mvh
Peter

Hejsa,

Nej, det gjorde de ikke. De blev malet kedeligt ensfarvede.

Det var kun den danske gas-salgsafdeling, der lukkede i 1976. A/S Dalsø Gas i Brabrand blev ved udgangen af maj måned 1976 overtaget af A/S Kosan Gas, men selskabet fik i 1978 en kortlivet efterfølger, Dansk Propan-Butangas ApS, Brabrand, som i 1986 blev overtaget af BP Gas A/S i Århus. Dansk Propan-Butan's hovedformål var salg af autogas på tankstationer (en stor salgsartikel i 1960'erne og 70'erne), men det kan man sikkert læse mere om i den nys udkomne bog og danske tankstationer.

Dalsøgas' tyske datterselskab i Hamburg, som var oprettet med i henblik på udlejning af jernbanetankvogne, havde i 1969 ikke mindre end 141 gastankvogne i sin vognpark, som transporterede propan- og butangas over hele Vesteuropa.

I slutningen af 1969 oprettede A/S Dalsøgas et svensk datterselskab: AB Svenska Dalsögas i Kattarp i Skåne, idet man overtog det hollandske gasfirma Bessel-Koks svenske afdeling, der omfattede en fyldestation med tilhørende automobiler. Det hollandske gasfirma trådte dermed ud af det svenske marked. Bessel-Kok havde i øvrigt også i nogle få år en afdeling i Danmark, som leverede autogas til tankstationer (se førnævnte bog). Den svenske Dalsø-afdeling, AB Svenska Dalsögas i Kattarp eksisterede stadig i 1990. Hvornår det svenske Dalsøgas-selskab blev afviklet, er foreløbig uafklaret.

Et schweizisk datterselskab blev stiftet i sommeren 1968 for også at inddrage Østeuropa i vognudlejningen. Det schweiziske selskab blev oprindeligt ledet fra afdelingen i Hamburg, men omkring 1980 blev aktiviteterne samlet i Schweiz. I 1997 fusionerede Dalsögas AG i Rickenbach med det tyskkontrollerede tankvognudlejningsselskab VTG Schweiz GmbH. Dermed var Dalsögas et afsluttet kapitel i oliehistorien.

--
Med vanlig venlig hilsen
Morten F. Larsen
Institut for teoretisk Modeljernbane


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med takCopyright © 2021 Jernbanen.dk - Alle rettigheder forbeholdes - Om Jernbanen.dk - Kontakt redaktionen