Indlæsning af dekoderlyde på Märklin Mobile Station 2

af Lasse S, 17/7 2014, 13:21 (3565 dage siden)

Jeg har efterhånden en god del AC lokomotiver fra Roco, Brawa samt andre producenter med lyddekoder monteret.

På min Mobile Station 2 har jeg nu i et stykke tid "kæmpet" med at få alle de lyde ind som producenten angiver at der skal være på dekoderen til AC drift. Men desværre uden held. (Med Märklins egne lokomotiver er der intet problem.)

Når jeg lægger eksempelvis et Roco lok ind med lyd, så kommmer der som regel kun selve motorlyden, lys samt horn ind på min Mobile Station. Men der skal som sagt være flere lyde.

Jeg ved fra et tidligere råd, at man manuelt skal lægge de enkelte lyde ind på de ønskede "F taster" på mobile station 2 enheden. Men jeg kan simpelthen ikke finde ud af hvordan det gøres ?

Er der nogen der kan forklare mig punkt for punkt hvordan man gør ? Så vil jeg simpelthen være dybt taknemmelig.

Jeg har intet kunne finde i dekoder manualerne fra de forskellige producenter og jeg synes heller ikke at kunne finde noget omkring det i manualen til min Mobile Station.

På forhånd tak for hjælpen

Avatar

Indlæsning af dekoderlyde på Märklin Mobile Station 2

af Futfar, Kajerød, 20/7 2014, 15:23 (3562 dage siden) @ Lasse S
redigeret af Futfar, 20/7 2014, 15:36

MS II har nogle features som Märklins mfx og mf dekodere uden problemer kan handle, endog autoindlæse, men bruger du andre dekodere end Märklins, oplever du at Märklin er stærkt protektionistiske over for deres egne produkter. Størrelsen, gørelsen og ikke mindst prisen indikerer at MS II'eren er beregnet til Märklin, og ikke ret meget andet. Jeg har ikke kendskab til at du skulle kunne få den til at arbejde med nær så mange f-taster som eksempelvis en ESU loksound kan handle, der skal du ha' en UB II eller en ECOS II, de kan begge handle alt hvad dekoderen kan. Også alle Märklins. Men de koster så også, hver især, mindst det firdobbelte!
Så hvis du vil ha' op til 20 f-tast funktioner, må du til lommerne:-( .Der er dog nogen der ved meget mere om emnet end jeg gør, prøv at kontakte www.danske-loksounds.dk de ved alt, og lidt til, om løsning på dine problemer.
God fornøjelse.

--
Med venlig hilsen
Futfar.

Indlæsning af dekoderlyde på Märklin Mobile Station 2

af Lasse, 21/7 2014, 15:16 (3561 dage siden) @ Futfar

Tak for svar :-)
Det var også mere eller mindre også hvad jeg havde forestillet mig. Jeg prøver dog at høre Danske Loksounds ad engang. Tak for rådet :-)

Indlæsning af dekoderlyde på Märklin Mobile Station 2

af bahnfannet ⌂ @, Malling, 2/8 2014, 10:04 (3549 dage siden) @ Futfar

Hejsa

MS II har nogle features som Märklins mfx og mf dekodere uden problemer kan
handle, endog autoindlæse, men bruger du andre dekodere end Märklins, oplever du
at Märklin er stærkt protektionistiske over for deres egne produkter. Størrelsen, gørelsen og ikke mindst prisen indikerer at MS II'eren er beregnet til Märklin, og ikke ret meget andet.

Jeg vil gerne lige opdatere din viden en smule, for det virker som om du er styret af fordomme frem for fakta. ;-) Tag det ikke ilde op. :-)

Märklins Mobile Station 2 er en fuld NMRA kompatibel DCC håndkontroller. Der er ingen problemer med tredjeparts dekoder og den forhindrer dig på ingen måde at få fuldt udbytte af dine DCC systemer. Bortset fra, at den kun supporterer 16 funktioner. I min bog en begrænsning jeg tror de fleste kan leve med, da det mig bekendt er de færreste der udnytter så mange funktioner i et lokomotiv. Flere funktioner kommer garanteret i en opdatering før eller siden, da det er en softwaremæssig begrænsning og ikke en hardwaremæssig begrænsning.

Man kan dog altid udvælge de lyde man ønsker og remappe dem til funktionsplaceringer under 16, hvis man f.eks. kan undvære "skovling af kul" men død og pine gerne vil have "stationsudkald". Det gøres nemmest med en LokProgrammer, hvis man har LokSound. Ellers må man ty til manualen for ens dekoder og finde ud af hvilke CV værdier man skal skrue på. Det er ikke anderledes end ved alle andre DCC systemer.

MS2 kan programmere DCC dekodere, både via CV og via PoM. Du kan endda lave dobbelttraktion hvis du udnytter PoM funktionen. Præcis som du ville gøre med andre DCC håndkontrollere. Den kan faktisk ikke programmere Märklins egen mfx dekoder, men den kan godt programmere en DCC dekoder. Så ingen protektionisme overfor egne produkter her.

Man er ikke begrænset med en MS2 i forhold til DCC ej heller i forhold til 2-skinne. Jeg bruger den som min håndkontrol til mit 2-skinne system og det fungerer fint. Jeg har primært LokPilot og LokSound i mine lokomotiver.

MS2 kan også styre magnetartikler (sportskifter, signaler, afkoblingsskinner osv.). Jeg har en Lenz sporskiftedekoder som jeg benytter. Det fungerer fint. Jeg har også Märklins egen DCC sporskiftedekoder, det fungerer også fint.

Der kan være to MS2 på en railbox, med MS2 hubben kan du sætte op til fem MS2 på en port. Du kan maksimalt tilslutte to MS2 hubs til en railbox, men det giver dig så op til 10 MS2 på én railbox. Det må dække de flestes behov.

Prisen for en Mobile Station 2 med railbox og strømforsyning ligger gerne omkring 650 kr. hos mange forhandlere. Nettog skyder sættet af til 499 kr. Der er tale om versioner fra skraldede startsæt, men de er på ingen måde begrænset i forhold til dem du køber løst. Du kan få dem kastet i nakken.

Jeg synes ikke det er et dyrt system og det er en super god digital start der dækker langt de flestes behov. Man kan så udbygge senere hen med de mange andre spændende produkter fra de forskellige producenter. :-)

Med venlig hilsen
Søren

Avatar

Indlæsning af dekoderlyde på Märklin Mobile Station 2

af Futfar, Kajerød, 2/8 2014, 17:01 (3548 dage siden) @ bahnfannet

Mange tak for dine meget informative indlæg, og ja. Du har ganske ret i at min "viden" om MS II, ikke er så velfunderet, som den du kan dokumentere, så tak for retledningen. Mit indlæg er dog ikke grebet ud af luften, men bestemt ikke uden fordomme, i det jeg har haft mange "triste" oplevelser med Märklins styresystemer, bl.a. med forsøg på ændring af CV-værdier på deres dekodere, og en lang række andre problemer, som, ved skift til ESU-dekodere, forsvandt som ved et trylleslag.

Jeg vil dog stadig påstå at Märklin udøver en vis "protektionisme" hvad angår deres dekodere, i forhold til andres; men, som jeg opfatter det, er de på vej til at "se lyset", hvad angår dekodere der "kan det hele", uanset fabrikat:-P .

--
Med venlig hilsen
Futfar.

Indlæsning af dekoderlyde på Märklin Mobile Station 2

af bahnfannet ⌂ @, Malling, 2/8 2014, 10:45 (3549 dage siden) @ Lasse S

Hej Lasse

Når du skal lægge en funktion ind på din MS2 gøres følgende:

På din MS2 er der fem knapper.

Tre af dem har røde symboler:
- Shift
- Lok med skruenøgle
- Vindue med skruenøgle

Når du skal aktivere de knapper med rødt, skal du holde shift nede.

For at ændre et lokomotiv skal du:

1. Vælge det lok du vil ændre. Ligesom når du vælger hvilket lok du vil betjene.

2. Tryk Shift + Lok med skruenøgle. Du kommer nu ind i konfigurationen for det aktuelle lokomotiv.

3. Vælg menupunkt nr. 2. På tysk hedder det "Lok bearbeiten".

4. I Lok bearbeiten menuen vælg menupunkt nr. 3: "Lok-funktionen"

5. Menuen viser nu alle funktioner 0 - 7, hvis du her trykker "Shift" ser du funktionerne 8 - 15. Vælg den funktion du ønsker at aktivere.
Når du lægger nye lokomotiver ind, vil MS2 opsætte funktionerne 0 - 12 med symboler eller tekst f.eks. "F7", resten er slukkede/afblændet. Hvis du vil ændre et symbol for en slukket funktion, skal du blot vælge den.

6. Vælg f.eks. funktion 13. Hold shift nede, og tryk på funktionstasten ud for funktion 13.

7. Nu kommer en menu med en masse symboler. Din dekodermanual burde fortælle dig hvilken funktion nr. 13 repræsenterer. Ved at holde shift nede og dreje på det den røde knap, kan du bladre mellem symbolerne. Vælg et passende til din funktion. Vælg fluebenet når du er klar.

8. Du bliver nu spurgt om funktionen skal være en moment eller en tidsbestemt funktion. Ved at holde shift nede og dreje på hjulet, kan du f.eks. bestemme at funktionen kun skal være aktiv i 1 sekund eller hvad du nu vil. Vælger du intet "Endlos" vil funktionen være aktiv til du slukker den. Tryk på fluebenet.

9. Du bliver nu spurgt om du er færdig med ændringer til funktionstasterne. Hvis du ikke vil opsætte andre taster vælg da "Ja".

10. Tryk nu på Lok-knappen og du kommer tilbage til lokomotivets styrebillede. Hvis du her holder shift nede vil du se at funktionstast 13 nu har dit valgte symbol.

Du er velkommen til at kontakte mig hvis du har yderligere spørgsmål. Du kan også kigge på min hjemmeside for tips og tricks til MS2.

http://www.bahnfan.net/?tag=/Digital

Med venlig hilsen
Søren

Indlæsning af dekoderlyde på Märklin Mobile Station 2

af Lasse St, 9/8 2014, 18:07 (3541 dage siden) @ bahnfannet

Hej Søren
Tusind tak for svar og for en meget grundig og detaljeret vejledning.

Jeg vil absolut gå i krig med et par af mine Roco lokomotiver snarest :-)

Mvh
Lasse

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak