NYHED SPOR 1, DSB litra Eco, prøvemodel!

af Steff, 7/4 2018, 10:15 (2203 dage siden)

DSB litra Eco, SPOR 1 nyhed, hvis tilslutning om modellen!!

Den gode nye Langelandsborger Arild Tangerud (https://proinor.no/danske-togmodeller-spor-1-132/) har fremstillet prototypen til en fantastisk god og i størrelse passende model til danske spor 1 MJ´er. Lige en – igen – tidstypisk model, her DSB litra Eco rejsegodsvogn, hvoraf der alene af denne type, blev bygget ca. 110 stk. i perioden fra 1909 og frem til 1931 hos Scandia. Der var næsten ikke det tog, hvor ikke litra Eco blev anvendt, fra de store nationale eksprestog (bl.a. tog 25 m.fl., se filmen ”Her er banerne”) og senere de større forløber- eller tilbringertog.
Litra Eco har således været anvendt med damp (eks. litra E, P, R) og diesel (eks. litra MY, Mx, Mo, MT) og sikkert også i tog jeg ikke har nævnt. Altså epoke II, III, udrangerede fra 1960 og frem.
Hvis modellen bliver som de andre byggesæt fra Proinor, vil det være rimeligt at gå til, masser af dele med det hele laserskåret, skær ud, lim, klik. Og så kan man jo selv tilføje detaljer, men slet ikke har mulighed for i de mindre størrelser.
Der findes en billedreportage på dette link: http://spor1nyt.dk/industrispionage-volume-3/
Herunder tre billeder, det ene fra DJK turen ”Farvel til litra H” i maj 1967 og det andet af den såkaldte ”Bårevogn”, anvendt til bl.a. transport af kisterne for HM Kong Frederik den IX og senere Dronning Ingrid. Derfor den bredere dør, men ellers giver billedet jo et godt udtryk over hvordan litra Eco så ud. De sidste billeder er med forhåbentlig forventet efterbevilling af prøvemodellen.

[image]
DSB litra H I 798 i Grejsdalen med bl.a. Eco og C-Madser m.fl. i maj 1967, foto @ Steffen Dresler.

[image]
DSB litra Eco nr. 6280 i vognhallen i Randers, foto @ Steffen Dresler

[image]
[image]
[image]
Prøvemodel af Proinor DSB litra Eco, foto @ Arne Nielsen, Spor1nyt.


Så synes du det er en god ide, lad det Proinor vide på spor 1 nyt adressen eller til Proinor, evt. hvis de er i Kolding i denne weekend.

Bedste hilsener og god fornøjelse ved DMJU udstilling i denne weekend i Kolding.

Steffen Dresler

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak