Anhalter Bahnhof - et rigtigt modeljernbaneanlæg

af Steff, 19/9 2017, 16:31 (2405 dage siden) @ El Capitan

Kære El Capitan

Nu tror jeg ikke sådan umiddelbart, at de nuværende forhold i Berlin for jernbane arkæologiske studier er lige nemme at gå til, da der jo i midten af 1940´erne blev udført nogle gevaldige påbegyndende justeringer for kommende byændringer af Royal Air Force og 8th US AAF, med henblik på en ganske og aldeles byfornyelse op gennem sidste halvdel af det 20 århundrede.

Området omkring selve ”Anhalter Bahnhof”´s banegårdshal, er jo overhovedet slet ikke som før byfornyelserne startede. Anhalter var jo en del af et helt stort banegårdskompleks med ”Dresdner Bahnhof” til højre lidt tilbagetrukket for Banegårdshallen (set ind på hovedindgangen på Anhalter) og noget mere til højre ”Potsdammer Bahnhof” med sin satellit banegård, ”Wannsee Bahnhof”.

De havde alle tre hvert deres opstillingsterræn og Potsdam og Anhalter hvert deres godsbanegård med tilhørende remiser, hvoraf Anhalters i dag danner rammen om Teknisk Museum Berlin. Altså lå selve Banegårdshallerne for Potsdam og Anhalter direkte ud til Königgrätzer Strasse (den nuværende Streesemann Strasse). Dette område var jo Berlins velkomst område og der lå nogle gevaldige flotte bygninger, en af dem eksisterer stadig over for Anhalter, nemlig ”Europahaus”, men i en noget videre tam udformning.

Europahaus ”damals” (1937)
[image]
Fotograf ukendt, arkiv Bunderarkiv, Koblenz.

Europahaus ”heute” (2010)
[image]
Foto: S. G. Dresler©

Herunder et kort over banegårdsforholdene fra 1877 omkring Postdam- og Anhalter banegårdene.
[image]
Von Architektenverein zu Berlin und Vereinigung Berliner Architekten - "Berlin und seine Bauten", Hrsg. vom Architekten-Verein zu Berlin. Berlin, 1877, Verlag Ernst und Korn. Volume 2, Beilage 5, Gemeinfrei.

Herunder et kort over banegårdsforholdene fra 1896 omkring Potsdam- og Dresdner banegårdene, hvor der ”lige” er smuttet en militærbanegård til.
[image]
Von Meyers Konversations-Lexikon - www.alt-berlin.info, Gemeinfrei.

Herunder et „nutidigt“ blik inde i banegårdshallen på Anhalter Bahnhof, middagsstilheden har lagt sig.
[image]
Foto: Steffen Dresler 2010©.

Altså ligger indgangen til Anhalter ca. 5 minutters gang fra Potsdammer Platz.

Med venlig hilsen

Steffen Dresler


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak