Spørgsmål til DSB Q-Vogne

af Steff, 13/1 2017, 18:06 (2659 dage siden) @ Ole Holm

Det kastede godt lys på kvægproblematikken :-)

.........og nok ikke helt alligevel.
Jeg har ledt og ledt efter nogle oversigtstegninger om måden at læsse vogne på, men jeg kan ikke finde hvor. Men det medførte så en del læsning, så antallet af heste eller kvæg (køer) i en Q-vogn, oversteg normalt ikke mere end 6 stk. Altså ikke de 8 - 10 som er anført på siden af de store Q-vogne. Dette antal er rigtigt nok, men KUN I TILFÆLDE AF MILITÆRT BRUG OG KRIG ELLER KRIGSLIGNENDE SITUATIONER!!

Indvendigt var der bindeøjer i siderne og i nogle vogne også i endegavlene. Men den normale måde var at sætte heste og kvæg mellem såkaldte "Bindebomme" (lang træstolpe med øjer i hver ende, der var tøjret i hver side af vognen i en højde på lidt over en meter fra gulvet). Altså man fik en lille åben bås. Der kunne også opsættes trægitre på samme måde som bindebommene. Dette var for mindre dyr som svin eller får, hvor man så kunne have "et antal" i hver bom (spiltorv). Bindebomme og gitre opbevares normalt på stationerne og blev rekvireret her efter ønske.
Altså heste/køer stod normalt på tværs i vognen. f. eks. gavl, hest, bindebom, hest, bindebom, hest og bindebom. Ind og udgangsarealet frit. Herefter bindebom, hest, bindebom, hest, bindebom, hest og gavl. Når jeg ser billeder vender hestene alle samme vej.

I byggebeskrivelsen der er henvist til er skrevet, at vognen er malet hvid indvendig. Men når jeg læser bemalingsforskrifterne igennem står der, at godsvognene indvendigt enten var gule eller brune. Men gule menes nok den okkergule farve. Men hér håber jeg så at nogen - måske i Kina - kan hjælpe med.

Med venlig hilsen

Steffen Dresler

NB: Jeg forstår hvide ved I vogne, men ellers?


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Tagcloud

Märklin Fleischmann Roco Peco Pico Heljan Hobbytrade Hobby trade Brekina Busch Epokemodeller ESU Evergreen Faller Lenz Togmodelle Viessmann modeljernbane Long modeltog modeltoge modeltogbane togbane DSB legetøjstog modeltogklub 1/87 1/45 spor H0 køreplanskørsel modeltogbilleder tog lokomotiv veterantog sporplaner station banegård godstog persontog Intercitytog remise modelbane

Jernbanebøger

Med tog gennem Europa

Med tog gennem Europa
Pris 180 kr.

Læs mere

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak