Märklin fejrer 100 år Eltåg med SJ/SBB H0 dobbeltsæt

af Steff, 26/8 2015, 20:43 (3163 dage siden) @ Futfar

Go´ aften til alle

Med fare for hudfletning har jeg de sidste mange, mange år aldrig helt forstået Märklins salgspolitik eller mangel på samme (spørg bare forhandlerne for et par år siden). Jeg har dog altid været (næsten) sikker på, at Märklin VAR (og også nu er) andet end "elektrisk tog". Og i sin tid var Märklin nok det bedste indenfor innovation, holdbarhed, driftssikkerhed mv.
Jeg tror at vi er temmelig mange, der kan takke netop Märklin for vores MJ- og jernbaneinteresse, altså hvis vi er et sted mellem 50 til 80 år. Jeg kan, selvom kun 29½;-) . Mærket var næsten enerådende, selvfølgelig med Fleischmann som eksponenten for jævnstrøm 2-leder systemet. Sidstnævnte – dengang – lidt bagefter i udførelse modelmæssigt m.h.t. lokomotiverne, men BEGGE med 24 cm vognene (eller kortere i 1950´erne og 1960´erne ff.).

Så kan man jo altid diskutere om fastholdelsen af de meget små kurveradier med de alt for korte personvogne og motorvognssæt var stædighed eller noget andet (og hér kommer faren) samt at ”Märklinisterne” tilsyneladende fuldstændigt støttede op om disse kortere vogne og skinne radier og i mange henseender blev ”tøsefornærmede”, når andre firmaer fremstillede modelkorrekte vogne, som så gav problemer på Märklins små skinneradier. Men der var jo også dem, der vedholdt at købe KUN Märklin og så var den potte jo ude, ikke sandt?

De sidste mange, mange år har det jo gået ned ad bakke for MJ industrien og Märklin har også været helt ude med salg til investeringsbanker, udflytning af produktion væk fra Göppingen og til udlandet o.s.v. Mange tiltag er prøvet med mere eller mindre held og for øjeblikket er det bl.a. ”relancering” af tidligere tids modeller og i ”gamle æsker”.

Men for hvem ved jeg egentligt ikke helt sikkert. De normalt seriøse samlere vil ikke røre det med en finger (og dog, nogle køber alt, bare der står Märklin i bunden) og ”vi ældre” har det jo i original udførelse. På den anden side er det jo dårligt købmandsskab at fremstille noget, der ikke kan sælges.

Så min tro er, at Märklin ønsker at markere (udnytte) jubilæet (sælge noget) ved at relancere en Krokodille og en SJ litra Da i grøn bemaling. Mener at nr. 3019 sidst var i kataloget 1961/62. De allerfleste ved jo godt, at Da´en aldrig har været i den grønne farve.

Så skal man ikke bare sætte sig hen og konstatere, at Märklin relancere (lave penge på) noget i anledning af et jubilæum. Og det er der da ikke noget galt i, vel? Og ønsker man at købe disse ting er det OK, og ikke, er det jo også OK! På den anden side kan vi vel også blive enige om, at Da´en ikke er en MODEL med vores dages syn på modeller, vel?

Med venlig hilsen

Steffen Dresler


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak