DMJU modeljernbaneudstilling, ACME CIWL UH sovevogn ep III.

af Steff, 26/4 2015, 10:37 (3282 dage siden) @ Tobran

Meget spændende udstilling i Køge og ros til det ”ny” DMJU.

Jeg var jo nok mest interesseret i status for det Italienske firma ACME annoncerede epoke III udgave af CIWL (den blå med gule stafferinger) type U-Hansa sovevogn. Den kørte jo til og fra og igennem Danmark fra 1957 og frem til - i ændret udseende og forvaltning - 1990.

ACME havde en lille udstilling med faktisk rigtigt mange vogne, herunder godsvogne, der er anvendt i Danmark, sidstnævnte mest epoke IV.

Jeg fik en ”snak” med den danske repræsentant og senere med en af de Italienske chefer. Og jo, der var den nydelige prøvevogn i hvid plastic, til kritikerne, ja, selvfølgelig med grove detaljer, for det ER jo en prøvevogn.

Den i første gang annoncerede vogn på Nürnberg-messen i år er dokumenteret anvendt og har kørt i Danmark i en lang årrække, ihvert tilfælde fra 1958 og frem til ca. midten af 1960´erne i netop det udseende modellen har. Altså en rigtig typisk moderne epoke III sovevogn, der ikke – synes jeg - kan undværes i internationale tog, hvad enten vognene udgik fra Stockholm, Oslo eller København til Paris, Ostende, Basel, Rom m.fl. Altså alle de store internationale forbindelser Nord-, Skandinavien-Holland- og Skandinavien-Italien ekspresserne.

Selve konstruktionen af vognen er så langt, at det kun er detaljerne der skal på plads nu, de talrige slutsignalholdere, dynamo på bogierne og ”noget indre runding” af noget loftsprofil. Udseendemæssigt udvendigt bliver vognen efter forbillede i bl.a. et billede optaget af jernbanefotografen Gunnar W. Christensen i Tog-billeder http://www.tog-billeder.dk/ > Danmark>DSB personvogne>Wagon-Lits>CIWL sovevogn DB 4591 København H maj 1967.

Vognen forventes i handlen, jf. samtale med den Italienske direktør, i 2. halvdel af 2015. Altså klar til efterårets MJ oplevelser eller som en julegave.
Selvfølgelig er der tænkt på varianter, med afkortet skørt, anden beskriftning passende for den sene epoke III, den tidlige epoke IV og muligvis sluttende med en DSB udgave af en af TEN Pool vognen. Men, lad os nu se og afvente i spænding.

Kvalitetsmæssigt som vognene fra LS models, ACME og DEKAS fra Danmark (litra Bg m. fl.). Prismæssigt sikkert som disse vogne.

Gangside
[image]

Kupéside
[image]

CIWL U-Hansa 4586, Amsterdam, maj 1957, Foto: J.A. Bronthuis, arkiv Otto Daikstra.
[image]

Hvis vognen bliver som lovet er det igen en præcisering ny den MJ standard, kvalitets- som prismæssigt, der gør gamle optryk utidssvarende.

med venlig hilsen

Steffen Dresler

NB: Hverken ansat eller har interesse i ACME, men nok sove- og spisevogns interesseret:-)


Hele emnet:

 RSS Feed af emne


Tagcloud

Märklin Fleischmann Roco Peco Pico Heljan Hobbytrade Hobby trade Brekina Busch Epokemodeller ESU Evergreen Faller Lenz Togmodelle Viessmann modeljernbane Long modeltog modeltoge modeltogbane togbane DSB legetøjstog modeltogklub 1/87 1/45 spor H0 køreplanskørsel modeltogbilleder tog lokomotiv veterantog sporplaner station banegård godstog persontog Intercitytog remise modelbane

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak