Et lidt dumt spørgsmål

af UTJ, 23/8 2011, 13:40 (4601 dage siden) @ bl

Det lyder sikkert lidt dumt, men er der en bestemt vej, en personvogn skulle/skal vende? Altså sådan at forstå, vil f.eks. sidegangen altid være til samme side i en stamme. Eller for den sags skyld toiletterne?

Bjarne

Det er et meget lidt dumt spørgsmål.

Svaret er nej, men alligevel. Det smarte ved den klassiske personvogn er jo netop at den kan vende hvilkensomhelst vej og stadig kunne bruges. Spisevogne (og fx kioskvogne) måtte gerne vende så køkken/kiosk ikke blev opvarmet for meget i solsiden. Hos DSB er overførte vogne på Storebælt dog blevet vendt, så en optimal retning i forhold til sol/opvarmning har man ikke kunne skaffe.

Jeg kan faktisk godt forestille mig at fx CAR-vognene i Nordpilen vendte en bestemt vej af hensyn til personalet, men det må være noget detaljestudier skal vise.

Styrevogne har ofte skulle vende en bestemt vej af hensyn til drift/rutiner.

Og endelig har værksteder sikkert gerne ville have at deres vogne/lok vendte samme vej, nå de skulle udføre deres arbejde. Men ikke strengt nødvendigt.

Da sidegangsvognes fjedre er justeret en smule strammere i kupésiden på sidegangsvogne kan man i visse oprangeringer se at vognene hælder hver sin vej alt afhængig hvilken side sidsgangen er i i forhold til togstammen.


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Jernbanebøger

En baneingeniørs erindringer 1859-1889

En baneingeniørs erindringer 1859-1889
Pris 188 kr.

Læs mere

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak